מהם המצוות והמנהגים של ערב יום כיפור? מדוע הם חשובים? כיצד הם באים לידי ביטוי בקרב נשים?
תקציר
מה מיוחד בערב יום כיפור?
התורה מצווה אותנו לענות את נפשנו ביום העשירי לחודש השביעי (חודש תשרי), ואז מצווה על שמירת ה"שבת", "...בְּתִשְׁעָה לַחֹדֶשׁ בָּעֶרֶב, מֵעֶרֶב עַד עֶרֶב..." (ויקרא כ"ג, לב).
הגמרא מציעה שני פירושים לדברים אלה:
- תוספת יום כיפור – מצווה מדאורייתא להוסיף זמן ליום כיפור, החל מקצת לפני העשירי לחודש, כלומר בסוף התשיעי לחודש, ולבסוף להוסיף עוד קצת לתוך האחד עשר לחודש.
- אכילה בתשיעי לחודש – באמצעות אכילה בתשיעי לחודש לפני תחילת הצום, אנו נחשבים כמתענים במשך יומיים.
מה החשיבות בכך?
עלינו לאכול כדי להכין את עצמנו לעינויי יום הכיפורים, או כמעין ארוחת יום טוב מוקדמת ליום כיפור כיוון שאיננו יכולים לאכול בו ביום.
האם נשים חייבות במצוות אלה?
כן.
- הגמרא דורשת את החובה להוסיף תוספת יום כיפור מן התורה, מהפסוק בויקרא ט"ו, כט.
- נשים וגברים כאחד צריכים להתכונן ליום כיפור ולהשתתף בסעודות יום טוב.
אילו מנהגים נוספים קיימים בתשיעי לחודש תשרי?
- טבילה במקווה לאורך היום ללא ברכה, המייצגת מספר משמעויות:
- מעשה של טהרה
- הידמות למלאכים
- ביטוי של חזרה בתשובה
האם נשים יכולות לטבול בערב יום כיפור?
נשים רבות אכן טובלות, בדגש על טבילה כביטוי לתשובה. ישנה מחלוקת לגבי טבילה בערב יום כיפור בעבור נשים רווקות או נשים נשואות בתקופת הנידה.
עוד משהו?
אף שהקב"ה מצווה אותנו לחזור בתשובה לאורך כל השנה, תשובה מתאימה במיוחד לקראת כפרת יום הכיפורים. וידוי הוא מעשה המצווה המרכזי של מצוות התשובה. יש להגיד אותו במנחה בערב יום כיפור, עוד לפני סעודה המפסקת, שמא יקרה משהו בסעודה שימנע את אמירתו לאחר מכן.
בהתאם לדעה כי עלינו להגיד וידוי בצורה כלשהי גם לאחר סעודה מפסקת אך לפני תפילת ערבית, רבים אומרים בזמן זה את הפיוט 'לך א-לי תשוקתי' או את 'תפילה זכה'. (ניתן למצוא כאן טקסט של תפילה זכה לנשים.)
בנוסף, לפני הדלקת נרות מדליקים נרות נשמה בעבור הורים שנפטרו ונר לשימוש בהבדלה. לאחר ההדלקה נהוג לברך את הבנים והבנות.
העמקה
מאת לורי נוביק | תרגום: שיראל גרסון
עריכה: הרב עזרא ביק, אילנה אלצפן, שיינע גולדברג | עריכה בעברית: עדיה בלנק
תוספת יום כיפור
במובנים מסוימים, יום הכיפורים, היום הקדוש ביותר בלוח השנה העברי, בעצם מתחיל ביום הקודם לו.
בפרשת אמור התורה מצווה אותנו לשמור את יום כיפור ולהתענות בו, כלומר לצום, ביום העשירי לחודש השביעי (תשרי). לאחר מכן, יש התייחסות מפתיעה ליום התשיעי בתשרי:
ויקרא כ"ג, כז–כח, לב
אַךְ בֶּעָשׂוֹר לַחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי הַזֶּה יוֹם הַכִּפֻּרִים הוּא מִקְרָא קֹדֶשׁ יִהְיֶה לָכֶם וְעִנִּיתֶם אֶת נַפְשֹׁתֵיכֶם וְהִקְרַבְתֶּם אִשֶּׁה לַה’. וְכָל מְלָאכָה לֹא תַעֲשׂוּ בְּעֶצֶם הַיּוֹם הַזֶּה כִּי יוֹם כִּפֻּרִים הוּא לְכַפֵּר עֲלֵיכֶם לִפְנֵי ה’ אֱלֹקיכֶם. כִּי כָל הַנֶּפֶשׁ אֲשֶׁר לֹא תְעֻנֶּה בְּעֶצֶם הַיּוֹם הַזֶּה וְנִכְרְתָה מֵעַמֶּיהָ… שַׁבַּת שַׁבָּתוֹן הוּא לָכֶם וְעִנִּיתֶם אֶת נַפְשֹׁתֵיכֶם בְּתִשְׁעָה לַחֹדֶשׁ בָּעֶרֶב מֵעֶרֶב עַד עֶרֶב תִּשְׁבְּתוּ שַׁבַּתְּכֶם.
מה תפקידו של העינוי בתשיעי בתשרי? הגמרא מציעה שני הסברים לכך, הראשון בשם רבי ישמעאל:
ראש השנה ט ע"א
ורבי ישמעאל מוסיפין מחול על קדש מנ”ל [מנא לן]? נפקא ליה מדתניא "ועניתם את נפשותיכם בתשעה", יכול בתשעה? תלמוד לומר "בערב". אי בערב יכול משתחשך? ת”ל [תלמוד לומר] "בתשעה". הא כיצד? מתחיל ומתענה מבעוד יום. מלמד שמוסיפין מחול על קדש, אין לי אלא בכניסתו ביציאתו מנין? ת”ל [תלמוד לומר] מערב עד ערב…
לפי רבי ישמעאל, יש מצוות עשה לקיים את מצווֹת יום הכיפורים, כמו הצום, קצת לפני השקיעה של היום הקודם, התשיעי לחודש (ולהמשיך עוד קצת אחרי צאת הכוכבים, לתוך האחד עשר בחודש) כדי להוסיף עוד קדושה על החול, 'להוסיף מחול על הקודש'. פרקי זמן אלה לפני ואחרי יום כיפור נקראים 'תוספת יום כיפור', והם נקבעו להלכה1.
מאחר שהציווי מגיע מפסוק בתורה, מצוות יום כיפור חלות מדאורייתא כבר בזמן של תוספת יום כיפור.2 עם זאת, מאחר שהתשיעי והאחד עשר בחודש אינם יום כיפור ממש, עונש הכרֵת אינו חל על מי שלא שומר את מצוות יום הכיפורים בזמן התוספת. מאחר שמבחינה טכנית אין בזה חילול של יום כיפור עצמו, אדם שלא מקיים את מצוות יום כיפור בזמן תוספת יום כיפור בעצם מבטל מצוות עשה של "תוספת". הגמרא מציינת את עניין זה:
יומא פא ע"א
“בעצם היום הזה ונכרתה” על עיצומו של יום ענוש כרת ואינו ענוש כרת על תוספת…
בנוסף לכך, הגמרא מלמדת אותנו כי למרות שהצום ביום כיפור עשוי להיראות כמצוות עשה שהזמן גרמה, שממנה בדרך כלל נשים פטורות, נשים חייבות לצום בו.
חז"ל ראו את חובת התענית ביום כיפור, כולל הצום, כמצוות לא תעשה ומצוות עשה גם יחד, אף שהתורה אינה נוקטת בלשון איסור בנוגע לתענית. הגמרא מסבירה:
יומא פא ע"א
אמר ר”ל [ריש לקיש] מפני מה לא נאמרה אזהרה בעינוי …רב אחא בר יעקב אמר: יליף “שבת שבתון” משבת בראשית, מה להלן לא ענש אלא אם כן הזהיר אף כאן לא ענש אלא אם כן הזהיר
מאחר שהחובה לצום מובילה גם למצוות לא תעשה, נשים מחויבות בה אף שהיא מצווה שהזמן גרמה:
סוכה כח ע"א – כח ע"ב
יום הכפורים מדרב יהודה אמר רב נפקא, דאמר רב יהודה אמר רב וכן תנא דבי רבי ישמעאל: אמר קרא “איש או אשה” (במדבר ה', ו), השוה הכתוב אשה לאיש לכל עונשין שבתורה.
בניגוד לחיוב ביום כיפור עצמו, היינו יכולות לחשוב שאישה תהיה פטורה מתוספת יום כיפור, מאחר שמבחינה טכנית תוספת יום כיפור היא מצווה שהזמן גרמה ללא מצוות לא תעשה שקשורה אליה. אך התורה מחייבת בכך גם את הנשים באופן מפורש, על ידי הוספה בפסוק שנראית לכאורה מיותרת, של "ה" הידיעה לפני המילה "אזרח":
ויקרא ט"ז, כט
וְהָיְתָה לָכֶם לְחֻקַּת עוֹלָם בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי בֶּעָשׂוֹר לַחֹדֶשׁ תְּעַנּוּ אֶת נַפְשֹׁתֵיכֶם וְכָל מְלָאכָה לֹא תַעֲשׂוּ הָאֶזְרָח וְהַגֵּר הַגָּר בְּתוֹכְכֶם.והתניא "ה-אזרח" לרבות את הנשים האזרחיות שחייבות בעינוי…קרא למה לי?…יום הכפורים מדרב יהודה אמר רב נפקא, דאמר רב יהודה אמר רב…’השוה הכתוב אשה לאיש לכל עונשין שבתורה’…לא נצרכא אלא לתוספת עינוי. סד”א [סלקא דעתך אמינא] הואיל ומיעט רחמנא לתוספת עינוי מעונש ומאזהרה לא נתחייבו נשים כלל קמ”ל [קא משמע לן]:
סוכה כח ע"א – כח ע"ב
והתניא "ה-אזרח" לרבות את הנשים האזרחיות שחייבות בעינוי…קרא למה לי?…יום הכפורים מדרב יהודה אמר רב נפקא, דאמר רב יהודה אמר רב…’השוה הכתוב אשה לאיש לכל עונשין שבתורה’…לא נצרכא אלא לתוספת עינוי. סד”א [סלקא דעתך אמינא] הואיל ומיעט רחמנא לתוספת עינוי מעונש ומאזהרה לא נתחייבו נשים כלל קמ”ל [קא משמע לן]:
נוכחות הה"א במילה "האזרח" היא המקור לכך שנשים חייבות בתוספת יום כיפור.
הלכה למעשה, לוחות שנה ומקומות המפרסמים זמני כניסת ויציאת שבתות וחגים לוקחים בחשבון את תוספת יום כיפור, ומחשבים אותה מראש בתוך זמני כניסת ויציאת יום הכיפורים3.
אכילה
נמשיך כעת להסבר השני של הגמרא לגבי אזכורו של היום התשיעי בתשרי בתורה:
ראש השנה ט ע"א – ט ע"ב
ור”ע [ורבי עקיבא] האי ועניתם את נפשותיכם בתשעה מאי עביד ליה? מיבעי ליה לכדתני חייא בר רב מדפתי, דתני חייא בר רב מדפתי: “ועניתם את נפשותיכם בתשעה”, וכי בתשעה מתענין? והלא בעשירי מתענין! אלא לומר לך: כל האוכל ושותה בתשיעי מעלה עליו הכתוב כאילו התענה תשיעי ועשירי
לפי קריאה זו של הפסוק, כאשר התורה מזכירה את היום התשיעי בתשרי היא רומזת לנו כי ה' מעניק לנו הזדמנות לקבל שכר על קיום העינויים, כמו הצום, ביום נוסף. באופן פרדוקסלי, אנו מנצלים את ההזדמנות הזו על ידי אכילה ביום התשיעי.
בדברי הראשונים מוצגות שתי סיבות לכך שאכילה בתשיעי היא בעצם קיום של הצום באותו יום:
I. הכנה לעינוי – רש"י מסביר כי אכילה ושתייה ביום התשיעי בתשרי מכינה אותנו לצום בעשירי. ההכנה שלנו לקראת הצום נחשבת כקיום העינוי גם ביום הקודם לו.
רש”י יומא פא ע"ב ד”ה כל האוכל
והכי משמע קרא "ועניתם בתשעה" כלומר התקן עצמך בתשעה שתוכל להתענות בעשרה ומדאפקיה קרא בלשון עינוי לומר לך הרי הוא כאלו מתענה בתשעה.
כיצד אכילה בתשיעי מכינה אותנו לקראת העשירי? רבנו אשר מסביר שאכילה מספקת לפני הצום מאפשרת לנו לצום טוב יותר.4
רא”ש יומא ח, כב
כלומר הכינו עצמכם בתשעה לחדש להתחזק באכילה ובשתיה כדי שתוכלו להתענות למחר להראות חיבתו של המקום ברוך הוא לישראל.
לחילופין, ניתן לפרש את האכילה לפני הצום כדרך להדגיש את הפסקת האכילה שמגיעה עם כניסת הצום. הפרישה מציג דעה זו:
פרישה אורח חיים תרד, ב
וציום שיאכלו וישתו תחילה….כדי שיהיה ניכר וגלוי ציווי הקדוש ברוך הוא שציוונו להתענות ביום העשירי…
II. יום טוב – לרוב אנו מציינים ימים טובים באמצעות סעודה חגיגית. אכילה ושתייה ביום התשיעי יכולה להיות דרך לקיים מצוות סעודת יום טוב של יום הכיפורים, אף שאיננו יכולים לעשות זאת ביום כיפור עצמו. רבנו יונה מסביר:
ספר שערי תשובה לרבינו יונה שער ד
כי בשאר ימים טובים אנחנו קובעים סעודה לשמחת המצוה, כי יגדל וישגא מאד שכר השמחה על המצוות, כמו שנאמר (דברי הימים א כט, יז): “ועתה עמך הנמצאו פה ראיתי בשמחה להתנדב לך”, ונאמר (דברים כח, מז): “תחת אשר לא עבדת את ה’ אלקיך בשמחה ובטוב לבב”, ומפני שהצום ביום הכפורים, נתחייבו לקבוע סעודה על שמחת המצוה בערב יום הכפורים.
לפי דעה זו, נראה שהתשיעי בתשרי הוא בבחינת יום טוב. הסעודה המפסקת החגיגית משלימה את יום כיפור, ובזכותה אנו זוכים לקבל שכר כאילו התענינו יומיים. על פי גישת רבנו יונה, מכיוון שהסעודה אינה הכנה לצום עצמו, גם מי שלא יוכל לצום מחויב בסעודה.
אכילת נשים
בפועל, כל אכילה לאורך שעות היום5 בתשיעי בתשרי נחשבת כמצווה,6 ואסור לצום ביום זה:
שולחן ערוך או”ח תרד, א
מצוה לאכול בערב יו”כ [יום כיפור] ולהרבות בסעודה. הגה: ואסור להתענות בו
האם נשים חייבות במצווה זו? רבי עקיבא איגר ידוע בתור מי שהעלה את השאלה הזו בלי להשיב עליה:
שו”ת רבי עקיבא איגר מהדורא קמא סימן טז
אני נבוך בכל נשים הבריאות אם חייבות לאכול בערב יוה”כ [יום הכיפורים] דאפשר הן פטורות כמו מכל מ”ע [מצוות עשה] שהזמן גרמא…או לא…דהוי כאלו התענה תשיעי ועשירי ממילא כל שמחוייב בתענית עשירי מחוייב לקיים ועניתם כו’ לאכול בתשיעי, וצ”ע [וצריך עיון] לעת הפנאי.
רבי עקיבא איגר סובר כי כל מי שמחויב בעינויים של יום כיפור, מחויב לאכול בתשיעי בתשרי. מצד שני, כפי שראינו, נדרש פסוק מיוחד כדי לחייב נשים בתוספת יום כיפור, שגם בה יש פן של הוספה לעינויים, כך שקיים מקום לספק באשר לחיוב נשים באכילה בתשיעי.
השדי חמד מציע הסבר שונה לחיוב נשים באכילה בתשיעי:
שדי חמד מערכת יום הכיפורים א, ג
לפי הטעם שהוא להכין עצמו שיוכל להתענות למחר…אם כן גם נשים צריכות לזה ואדרבא הן תשושי כח יותר מהאנשים. וכן כתב במנהגי מוהרי”ל….
אם מצווה זו מכינה אותנו לצום ביום כיפור, אז וודאי שגם נשים מחויבות בה. השדי חמד ממשיך ומציין כי המהרי"ל, שחי ארבע מאות שנה לפני רבי עקיבא איגר, לכאורה ראה את חובת הנשים לאכול כמובנת מאליה:
ספר מהרי”ל (מנהגים) הלכות ערב יום כיפור ט
שאלו למהר”י סג”ל על שנדרה שלא לאכול בשר ולא לשתות יין רק בשבתות וימים טובים מה דינה בעי”כ [בערב יום כיפור]. והשיב שמותרת לאכול בכל רצונה ולשמח לבה ביום זה דנמי מתקרי יום טוב….
לפי המהרי"ל, אכילה ושתייה ביום התשיעי הן סעודת יום טוב, שבה נשים משתתפות. ואכן, נפסק להלכה שנשים מחויבות באכילה בתשיעי בתשרי.
טבילה
מנהג נוסף בערב יום כיפור, שיש שנוהגים אותו גם בערב ראש השנה, הוא טבילה במקווה. על פי המקורות, ישנן שלוש סיבות לטבילה. הבה נבחן כל אחת מהן, ואת מידת השייכות שלה לנשים.
I. מעשה של טהרה – מהמשנה בברכות אנו לומדים שחז"ל דנו בשאלה אם גברים שהיה להם קרי לילה ונשים שראו פליטת זרע (כפי שקורה לאחר קיום יחסים), צריכים לטבול לפני אמירת תפילה או לימוד תורה.
משנה ברכות ג, ו
זב שראה קרי ונדה שפלטה שכבת זרע…צריכין טבילה ורבי יהודה פוטר.
להלכה נפסק כדברי רבי יהודה בן בתירא, שאין צורך בטבילה לאחר קרי לילה או פליטת זרע, וניתן להתפלל וללמוד תורה ללא חשש.7 עם זאת, ישנם גברים המחמירים בכך, ורבים אחרים מקפידים על מנהג זה דווקא בערב יום כיפור. זאת אף שייתכן שמי שטובל עשוי להיות טמא בטומאות אחרות (כגון טומאת זיבה) שטבילה זו אינה מטהרת.
התוספות דנים בעניין זה, ומוסיפים שמאחר שטבילה זו אינה בגדר חובה, אדם הטובל בערב יום כיפור בגלל קרי לילה או פליטת זרע לא יברך על הטבילה:
תוספות ברכות כב ע"ב ד”ה ולית הלכתא כוותיה
כר’ יהודה בן בתירא דאמר דברי תורה אין מקבלין טומאה וי”מ [ויש מפרשים] דוקא לתורה אבל לתפלה צריך טבילה ופי’ [ופירש] ר”י דלא שנא והטובל בערב יוה”כ [יום הכיפורים] אין לו לברך והמברך הוה ברכה לבטלה.
השולחן ערוך פוסק בהתאם לדעה זו.
שולחן ערוך אורח חיים הלכות יום הכפורים תרו:ד
יכול לטבול … מתי שירצה, רק שיהיה קודם הלילה; ואינו מברך על הטבילה. הגה: ואין צריך לטבול רק פעם אחת, בלא וידוי, משום קרי; והוא הדין דהטלת תשעה קבין מים נמי מהני [גם מועילה].
הביטוי "תשעה קבין" מתייחס לפעולה חלופית בעבור מי שאין לו גישה למקווה אך רוצה להיטהר מפליטת זרע או קרי לילה: יש לשפוך תשעה קבין (12.5–22 ליטר) של מים על הראש (או, בימינו, להתקלח בכמות זו של מים). שיטה חלופית זו של טהרה רלוונטית אך ורק לעניין המנהג של טהרה מטומאת זרע. אין לה שום השפעה על טומאות חמורות יותר, כגון טומאת נידה.8
מי שמקיים את המנהג לטבול בערב יום כיפור משום חשש לטומאת זרע, יכול להתקלח בתשעה קבין כאשר אינו יכול להגיע למקווה. מאחר שמקלחת בתשעה קבין נחשבת כמעשה של טהרה במקרה של טומאת זרע, ניתן לטעון שפעולה זו יכולה גם להוות מעשה של טהרה סמלית ברוח היום (נדון בכך בהמשך).
גם כיום, גברים נוהגים לטבול בערב יום כיפור כדי להיטהר.9 מנהג פחות נפוץ הוא טבילה של נשים בערב יום כיפור. המהרי"ל כותב כי המנהג של טבילה בגלל טומאת זרע יכול להיות רלוונטי בעבור נשים שקיימו יחסים בתוך שלושה ימים לפני יום כיפור, מאחר שזה חלון הזמן שבו זרע שנפלט נחשב לבר קיימא. הוא מציע שאישה במצב כזה תבצע ניקוי פנימי לפני הטבילה, אלא אם כן זה עשוי לפגוע בהיקלטות להריון.
ספר מהרי”ל (מנהגים) הלכות ערב יום כיפור ד
ויש מפרשים דטבילת ערב יום כפורים משום טהרה היא, כדאיתא במדרש ישראל נקיים הם כמלאכים. ואמר מהר”י סג”ל דלפי זה נראה אשה ששמשה תוך ג’ ימים קודם יום כפור צריכה לכבד ביתה בחמין שלא תפלוט שכבת זרע ואח”כ [ואחר כך] תטבול, כמו במתן תורה שפרשו ג”כ [גם כן] ג’ ימים דכתיב היו נכונים לשלשת ימים אל תגשו אל אשה (שמות יט, טו), ודוקא שלא בשעת סמוך לטבילתה או שלא בשעת סמוך לווסתה דבאותן שעות אל תכבד שמא תשחית זרע ההריון…
המהרי"ל מוסיף כי הטעם העיקרי להיטהרות לקראת יום כיפור הוא טעם אחר.
II. הידמות למלאכים – מן המדרש אנו לומדים שביום כיפור יהודים דומים למלאכים במספר מובנים: צום, הליכה ברגלים יחפות (אנו מסמלים זאת בכך שאיננו נועלים נעלי עור), עמידה לאורך היום, השכנת שלום ונקיות מכל חטא.
פרקי דרבי אליעזר (היגר) – “חורב” פרק מה
ראה סמאל שלא נמצא בהם ביום הכפורים חטא אמ[ר] לפניו רבון כל העולמים יש לך עם אחד כמלאכי השרת שבשמים מה מלאכי ישראל אין בהם אכילה ושתיה כך ישראל אין להם אכילה ושתיה ביום הכפורים, מה מלאכי השרת …יחפי רגל ביום הכפורים כך ישראל יחפי רגל ביום הכפורים, מה מלאכי השרת אין להם קפיצה כך ישראל עומדים על רגליהם ביום הכפורים, מה מלאכי השרת שלום ביניהם כך ישראל שלום ביניהם ביום הכפורים, מה מלאכי השרת נקיים מכל חטא כך ישראל נקיים מכל חטא ביום הכפורים…
הראבי"ה רואה את הטבילה לקראת יום כיפור ואת לבישת הבגדים הלבנים כביטויים נוספים לשאיפתנו להידמות למלאכים, כדברי המדרש:
ראבי”ה חלק ב – מסכת יומא סימן תקכח
ניהגו פרושים לטבול, דאמרינן במדרש תנחומא פרשת ואתחנן שמע ישראל וגו’ רבנן אמרי וכו’ עד אבל ביום הכיפורים שהם נקיים כמלאכים אומר אותו בפרהסיא, ולובשים לבנים מהאי טעמא.
למרות שנדמה ששאיפות אלה אינן קשורות למגדר, ספר המנהגים כותב כי הן לא חלות על נשים:
ספר המנהגים (טירנא) הגהות המנהגים עשרת ימי תשובה
אמר מהר”ר יודל ומהר”ש (סי’ של”ז) שאין להם לנשים לטבול בערב יו”כ [יום כיפור] כי אין יכולין להיות כמלאכים וטעות הוא בידם כי לא שייך הך טבילה גבייהו.
שיטה זו מבוססת על מדרש (קשה להבנה), המקשר בין המילים "עיר גיבורים", המפורשות כ"מלאכים", לבין המילה "גברים":10
ויקרא רבה (מרגליות) פרשת אמור פרשה לא
ר’ יהושע בש[ם] ר’ אחא פתח: עיר גבורים עלה חכם (משלי כא, כב). גברים כת[יב], שכולם גברים ואין בהן נקבה.
גם אם נניח שבמלאכים קיימת גבריות כלשהי, אין זה ברור כלל וכלל שאנו מבקשים להידמות להם בהקשר הזה ביום כיפור. הרב יהודה הנקין מביא טיעון זה כתמיכה במנהג טבילת נשים בערב יום כיפור, ובקיום של נשים גם את שאר המנהגים המסמלים את ההידמות למלאכים.
שו”ת בני בנים ג, ה
אין אנו באים להתדמות למלאכים מצד הזכרות שבהם אלא רק בעניני יום הכפורם ובזה שפיר גם נשים יכולות להתדמות….שהרי ביום הכפורים באכילה ושתיה והליכה יחף ונקיון מעון אין חילוק בין גברים לנשים.
III. תשובה – אף שהוא מביא דעות אחרות, המהרי"ל רואה את הטבילה בערב יום כיפור בעיקר כביטוי לתשובה ולטיהור סמלי מהחטא. בקרב קהילתו, נשים מכל הגילאים היו טובלות לקראת יום כיפור, מה שהוביל אותו להבין כי המשמעות העומדת מאחורי טבילה זו היא רחבה יותר מטומאה הלכתית ויכולה לכלול את כל המינים והגילאים.11
ספר מהרי”ל (מנהגים) הלכות ערב יום כיפור ג
טבילת ערב יום כפור אמר מהר”י סג”ל יש פוסקים לטבול אחר סעודת המפסקת בערב, כי עיקר הטבילה משום תשובה היא ויותר שיקרבנה לעצומו של יום יפה הדבר. אמר מהר”י סג”ל דנראה לו להביא ראיה דמשום תשובה היא דהא נוהגין אז לטבול אנשים ונשים נערים ובתולות בר מצוה ובת מצוה, בשלמא אנשים טובלים משום טומאת קרי …, אך נשים אמאי טובלות הא (אינן) פולטות. וכן הזקנות וכן נערים ובתולות שברור להן שנקי גופם מטומאה, אלא ודאי משום תשובה היא. וכן בירושלמי איתא מעשה בריבה אחת שנשבית בין העכו”ם וכשפדאוה הטבילוה על מה שהאכילוה איסורין. וכן טבילת גר כשנתגייר טובלין אותו משום תשובה. וכיון דטבילה זו משום תשובה היא גם אם טבל בערב ראש השנה ולא ראה שום קרי אח”כ [אחר כך] ולא נטמא, מ”מ [מכל מקום] יחזור ויטבול האידנא לטהר לתשובה.
המהרי"ל מביא את השבוי שנפדה ואת הגר כדוגמאות לטבילה המובילה לשינוי רוחני. מן הסתם, השבוי נאלץ לאכול מאכלות אסורות. הגר ככל הנראה לא שמר מצוות לפני גיורו. טבילתם במקווה מסמלת את השארת חטאיהם מאחור ובכך הם נטהרים ומתקדשים.
תיאורים בנבואות ירמיהו ויחזקאל מביאים את המשנה לקשר בין טהרה, כפרה וחזרה בתשובה:
משנה יומא ח, ט
את זו דרש רבי אלעזר בן עזריה: “[כִּי בַיּוֹם הַזֶּה יְכַפֵּר עֲלֵיכֶם לְטַהֵר אֶתְכֶם] מִכֹּל חַטֹּאתֵיכֶם לִפְנֵי ה’ תִּטְהָרוּ” (ויקרא טז, ל). עבירות שבין אדם למקום יום הכפורים מכפר, עבירות שבין אדם לחבירו אין יום הכפורים מכפר עד שירצה את חברו. אמר רבי עקיבא: אשריכם ישראל! לפני מי אתם מיטהרין? מי מטהר אתכם? אביכם שבשמים שנאמר (יחזקאל ל”ו) “וזרקתי עליכם מים טהורים וטהרתם” ואומר (ירמיה י”ז) “מקוה ישראל ה'”, מה מקוה מטהר את הטמאים אף הקדוש ברוך הוא מטהר את ישראל.
המשנה מביאה שתי פרשנויות לפסוק בספר ויקרא, כאשר משמעות הפסוק תלויה באופן שבו מפסקים אותו. לפי רבי אלעזר בן עזריה, הפסוק מלמד אותנו כי יום כיפור מכפר רק על חטאים שהם "לפני ה'", כלומר בין אדם למקום, אך לא על עבירות שבין אדם לחברו. לעומתו, רבי עקיבא מפרש את הפסוק כך שביום כיפור מיטהרים "לפני ה'". רבי עקיבא מצטט פסוק מירמיהו המתייחס לה' כ"מקווה ישראל", תקוות ישראל, ומפרש אותו כך שה' הוא כמקווה טהרה בעבור ישראל.
לפי המהרי"ל, אנו נותנים ביטוי מעשי לשאיפתנו לחזור בתשובה על ידי הטבילה במקווה לקראת יום הכיפורים.
הפסוקים מיחזקאל ומספר ויקרא המובאים במשנה חוזרים כל אחד על השורש טה"ר שלוש פעמים. ספר חסידים מבאר כי הדבר מסביר את המנהג לטבול שלוש פעמים:
ספר חסידים (מרגליות) סימן שצד
נשים רגילות לטבול שלשה פעמים ב”מים טהורים וטהרתם [וגומ’] אטהר אתכם” (יחזקאל ל”ו כ”ה) וטהרו וקדשו מטומאות בני ישראל (ויקרא ט”ז י”ט) לטהר אתכם [וגומ’] לפני ה’ תטהרו (שם שם ל’) ולכך הטובל בערב יוה”כ [ערב יום הכיפורים] יכנס ראשו במים ג’ פעמים.
בעיני הרמב"ם, הטבילה היא מעין מטאפורה לאופן שבו אנו עומדים בתשובה לפני ה':
רמב”ם הלכות מקוואות פרק יא, יב
כשם שהמכוין לבו לטהר כיון שטבל טהור ואף על פי שלא נתחדש בגופו דבר כך המכוין לבו לטהר נפשו מטומאות הנפשות שהן מחשבות האון ודעות הרעות, כיון שהסכים בלבו לפרוש מאותן העצות והביא נפשו במי הדעת טהור, הרי הוא אומר וזרקתי עליכם מים טהורים וטהרתם מכל טומאותיכם ומכל גלוליכם אטהר אתכם (יחזקאל לו, כה)
טבילת נשים רווקות או נשים נשואות בזמן הנידה
ראינו לעיל שהמהרי"ל תיאר אנשים ונשים מכל הגילאים טובלים במקווה. אכן נראה כי המשנה ברורה מתייחס לטבילה בערב יום כיפור כמובנת מאליה לכל מי שהגיע לגיל בר או בת מצווה:
משנה ברורה תרו, יז
יכול לטבול – המחבר קיצר דמקודם היה לו לכתוב דמנהג לטבול … בעיו”כ [בערב יום כיפור] ואפילו נערים ובתולות מכיון שהם בני מצות טובלות…
מה, אם כן, יכול להיות בעייתי בטבילה של נשים? קיימים שני מצבים הדורשים תשומת לב מיוחדת: נשים נשואות שלא סיימו להיטהר כהלכה לאחר שנטמאו מדימום רחמי (נידה), ונשים שאינן נשואות.
נשים נשואות – מתחילת הופעת דימום רחמי אצל אישה, היא ובעלה אסורים במגע גופני. לאחר שהדימום האוסר נפסק, אישה נשואה סופרת שבעה ימים נקיים לפני הטבילה במקווה. לאחר טבילה זו, היא ובעלה רשאים לחדש את הקשר האינטימי.12
מה קורה במצב שבו אישה היא נידה, אולי אפילו באמצע ספירת שבעה נקיים, בערב יום כיפור? לכאורה היא יכולה לטבול לכבוד המנהג, להמשיך לספור את הימים הנקיים, ואז לטבול שוב בסיום הספירה. אך קיים חשש שבני הזוג עלולים לחשוב בטעות שהם יכולים לחזור למגע גופני אחרי הטבילה הראשונה, זו של ערב יום כיפור, מבלי לחכות לזו השנייה.
מעבר לכך, אסור לנשים לטבול לפני השקיעה בסוף שבעת הימים הנקיים. בדרך כלל נשים אפילו לא טובלות בשעות היום ביום השמיני שמא בנותיהן (או אחרות) יסיקו בטעות כי טבילה ביום השביעי היא מותרת:
נדה סז ע"ב
רבי יוחנן אמר: בין בזמנה בין שלא בזמנה – אינה טובלת אלא בלילה, משום סרך בתה.
נשים רווקות – ההלכה חוששת לכך שיהיו זוגות שיחשבו בטעות שנידה היא האיסור היחיד בקיום יחסים לפני הנישואים, ועלולים לעשות זאת אם יהיה מותר לנשים רווקות לטבול. לכן הטבילה במקווה בדרך כלל אסורה לנשים פנויות (שאינן נשואות).
שו”ת הריב”ש סימן תכה
ומה שנפלאת: איך לא תקנו טבילה לפנויה, כדי שלא יכשלו בה רבים? ואין כאן מקום תמה! שהרי כיון שהפנויה אסורה, כמש”כ [כמו שכתבתי]. אדרבה! אם היתה טובלת, היה בה מכשול: שהיו מקילין באסורה; כיון שאין אסורה אלא מדרבנן.
משום כך, השדי חמד התנגד לטבילת נשים שאינן נשואות באופן גורף, אפילו בערב יום כיפור:
שדי חמד יום הכפורים א, ו
שיש חשש תקלה בטבילת בתולות ואם כן מסתברא דאין להניח לבתולות לטבול גם בערב יום הכפורים דהוי חומרא דאתי לידי חשש תקלה
בהתחשב בחששות אלה לגבי נשואות בנידה ורווקות, הרב עובדיה יוסף פוסק נגד טבילת נשים נשואות שנמצאות בשבעה נקיים.
הרב עובדיה יוסף, טהרת הבית א עמ’ לו
ושב ואל תעשה עדיף. וכן הנשים שהן בתוך שבעה נקיים לא יטבלו בערב ר”ה [ראש השנה] ובערב יוהכ”פ [יום הכיפורים] שיש לחוש למכשול ולתקלה.
לעומת גישות כאלו, הבן איש חי פסק שמותר לכל אישה לטבול גם בערב ראש השנה וגם בערב יום כיפור. הוא כותב שזה היה המנהג במשפחתו, אפילו כאשר נשים היו באמצע שמירת נידה:
שו”ת רב פעלים חלק ד – יורה דעה סימן טז
…הנה מנהג הנשים של בני בתינו וקרובינו לטבול ערב ר”ה [ראש השנה] וערב יוה”כ [יום הכיפורים] משום טהרה מתשמיש אף על פי שהם טהורים מנדה ולא עוד אלא גם האשה שהיא לא טבלה מנדתה כי עודנה בתוך ז’ נקיים שלא שלמו ג”כ [גם כן] טובלת בתוך ז’ נקיים בשביל טהרה בלבד כדי שתבא לבית הכנסת ותתפלל בימים נוראים בטהרה ואחר ז’ נקיים אז תטבול כהלכה בשביל בעלה ולא עוד אלא שגם הבתולות שבבית ג”כ [גם כן] עושים כן לטבול קודם ר”ה [ראש השנה] בשביל שיבואו לבית הכנסת ויתפללו בטהרה…..והנה ממ”ש [ממה שכתב] הריב”ש ז”ל טעם על הפנויות שלא תקנו להם טבילה אין הוכחה מזה לערער על נ”ד [נידון דידן] די”ל [דיש לומר] התם הפנויות אין להם סיבה וטעם לטבול ואם היו אומרים להם לטבול כדי שלא יכשלו בהם רבים נמצא שעושים בזה תקנה לחוטאין והרי כאלו הם נותנים אצבע בין שיניהם להכשל משא”כ בנ”ד [מה שאין כן בנידון דידן] דהיא טובלת משום סיבה וטעם יש לה בזה כדי שתתפלל ותכנס לבית הכנסת בטהרה לכן…..כאן כאשר טובלין בתוך הז’ נקיים בשביל טהרה לתפלה נקייה …אין קוצצין הצפרניים וגם אין סורקין את שער ראשם והרי בזה חסרו כמה דברים הנהוגים בטבילת אשה לבעלה וזה היכר גדול להם שזאת הטבילה לא תועיל לטהר האשה לבעלה אלא רק משום טהרת הנפש ונקיות לעבודה ותפלה של ימים נוראים ולכן אין למחות בידם על זאת…
לדברי הבן איש חי, אסור לאישה רווקה לטבול רק כאשר אין שום סיבה אחרת לטבילתה מלבד הפקרות. אישה נשואה הנמצאת בספירת שבעה נקיים לא תבוא לידי בלבול (או חטא) מכיוון שברור שהיא אינה מתכוננת למקווה בערב יום כיפור באותו אופן שבו היא מתכוננת כרגיל לקראת טבילה כהלכה. באופן דומה, אישה יכולה ללמד את בתה על ההבדל בין טבילה זו לטבילות אחרות.
מבחינת ההלכה למעשה, טבילה זו מתקיימת במהלך היום, ואין צורך בהכנות נוספות לקראתה מעבר למקלחת ולסירוק השיער, ולא מברכים עליה.
הרבנות הראשית מאפשרת טבילת נשים בערב יום כיפור בהתאם למנהג.
איזו משמעות אישה יכולה למצוא בטבילה לפני יום הכיפורים?
בפוסט של מרכז עדן, חיה הופט מספרת על משמעות הטבילה בערב יום כיפור בעבורה ובעבור בתה.13
חיה הופט, רפלקציה על טבילתי הראשונה בערב יום כיפור, בלוג מרכז עדן.
עד כה, היה ברור שרק בעלי הולך למקווה בערב יום כיפור, אבל הפעם אני הלכתי, ולא לבדי – ברגע של ספונטניות לקחתי את בתי בת השמונה איתי... כאשר לבסוף נכנסנו למים יחד בעדינות, הוקפנו בהתרגשות והודיה מופלאה. זה אותו המקווה שבו ייחלתי והתפללתי שוב ושוב להתברך בה. האופן הטבעי שבו היא חיבקה את המים והמים חיבקו אותה (ואותנו), ותפילותינו, ותחושת השפע והאור – התפללתי שהמפגשים הבאים שלה עם מי המקווה יהיו מושלמים, מאפשרים, חומלים ומבורכים, לפחות כמו הפעם הזו – והרגשתי את שערי השמים נפתחים.
במאמר על טבילה לקראת יום כיפור, אישה צעירה דיברה על חשיבות הטבילה בין עומס ההכנות לחג:14
גיטל רפופורט, "מקווה לנשים בערב יום כיפור", עמ' 34.
אישה צעירה בשנות השלושים לחייה, שקיימה את המנהג כאישה נשואה וכגרושה, אמרה... "ההכנות העיקריות [ליום כיפור] היו כל הדברים הגשמיים: אוכל, תספורות, וכו'. הייתי כה שקועה בגשמיות שהייתי חייבת להתנתק. הייתי זקוקה להכנה רוחנית. זה היה רק אני, מי המקווה וה', ויכולתי להניח את כל השאר בצד."
טבילה בערב יום כיפור יכולה להדגיש כי לטבילה במקווה יש משמעות שאינה תלויה באינטימיות זוגית, ושהיא מאפשרת רגע של חיבור ישיר עם בוראנו ועם תפילותינו.
וידוי
חזרה בתשובה היא תנאי מקדים לכפרה שאנו מבקשים ביום כיפור. הרמב"ם מציג את יום הכיפורים כמעין דד־ליין שנתי לחזרה בתשובה, מה שהופך את זמן נעילה, אחר הצהריים של יום כיפור, לזמן השיא שלו.
רמב”ם הלכות תשובה ב, ז
יום הכפורים הוא זמן תשובה לכל ליחיד ולרבים והוא קץ מחילה וסליחה לישראל, לפיכך חייבים הכל לעשות תשובה ולהתודות ביום הכפורים, ומצות וידוי יום הכפורים שיתחיל מערב היום קודם שיאכל…ואף על פי שהתודה קודם שיאכל חוזר ומתודה בלילי יום הכפורים ערבית וחוזר ומתודה בשחרית ובמוסף ובמנחה ובנעילה, והיכן מתודה יחיד אחר תפלתו, ושליח צבור באמצע תפלתו בברכה רביעית.
לפי הרמב"ם, מעשה המצווה העיקרי של החזרה בתשובה, שבה "חייבים הכל" בערב יום הכיפורים לפני הסעודה המפסקת, היא ההכרה המילולית בחטא – הווידוי.
רמב”ם הלכות תשובה א, א
כל מצות שבתורה בין עשה בין לא תעשה אם עבר אדם על אחת מהן בין בזדון בין בשגגה כשיעשה תשובה וישוב מחטאו חייב להתודות לפני הא-ל ברוך הוא שנאמר (במדבר ה, ו-ז) איש או אשה כי יעשו וגו’ והתודו את חטאתם אשר עשו זה וידוי דברים, וידוי זה מצות עשה, כיצד מתודין אומר אנא השם חטאתי עויתי פשעתי לפניך ועשיתי כך וכך והרי נחמתי ובושתי במעשי ולעולם איני חוזר לדבר זה, וזהו עיקרו של וידוי, וכל המרבה להתודות ומאריך בענין זה הרי זה משובח.
המקור שעליו מסתמך הרמב"ם בנוגע לווידוי בערב יום כיפור הוא ברייתא המציגה את המבנה הכולל של זמני אמירת הווידוי:
יומא פז ע"ב
ת”ר [תנו רבנן] מצות וידוי ערב יוה”כ [יום הכיפורים] עם חשכה אבל אמרו חכמים יתודה קודם שיאכל וישתה שמא תטרף דעתו בסעודה ואע”פ [ואף על פי] שהתודה קודם שאכל ושתה מתודה לאחר שיאכל וישתה שמא אירע דבר קלקלה בסעודה ואף על פי שהתודה ערבית יתודה שחרית שחרית יתודה במוסף במוסף יתודה במנחה במנחה יתודה בנעילה…
החובה לומר וידוי בכל אחת מחמש התפילות ביום כיפור מובילה לרגע הכפרה האחרון והמשמעותי המתרחש בתפילת נעילה. הווידוי הנאמר לפני יום כיפור, שמא הארוחה תמנע את אמירתו בהמשך, משתלב יפה עם שאר מעשי החזרה בתשובה בערב יום כיפור כמו טבילה, אכילה (שניתן לראותה כהרחבה של תענית יום כיפור עצמו) ותוספת יום כיפור. אך קיים פער מסוים בברייתא, כאשר נכתב שהווידוי נאמר "לאחר שיאכל וישתה" במקום "בתפילת ערבית". הרמב"ן שם לב לכך:
רמב”ן יומא פז ע"ב
נראה לפי דקדוק הלשון הזה שאין הוידוי שהוא מתודה לאחר אכילה בתפילת ערבית, מדלא קתני ואף על פי שהתודה קודם שיאכל וישתה מתודה ערבית וכדקתני ואף על פי שהתודה ערבית, ועוד הא (ד)קתני דמצות וידוי ערב יוה”כ [יום הכיפורים] הוא עם חשיכה דהיינו לאחר שיאכל וישתה אלא שהקדימו לו חכמים להתודות קודם שיאכל משום שמא תטרף דעתו בסעודה, ועלה קאמר שאע”פ [שאף על פי] שהצריכו לו להקדים ולהתודות, עיקר הוידוי לא הפסיד את מקומו וצריך להתוודות לאחר שאכל ושתה דהיינו עם חשיכה, ואלו ערבית לא מיקרי לאחר שאכל ושתה דלאו סמוך לאכילה הוא, ותפלת ערבית שמה עלה
לפי הרמב"ן, התוספתא מנחה אותנו לומר וידוי לפני הסעודה המפסקת רק כגיבוי, ליתר ביטחון. עלינו גם לומר את הוידוי אחרי הסעודה אך לפני תפילת ערבית, במסגרת הזמן של תוספת יום כיפור, וזה הווידוי העיקרי לקראת יום הכיפורים.
האשכנזים נוהגים כדעת הרמב"ן, ולאחר הסעודה המפסקת אומרים תפילה זכה, תפילה עוצמתית המשלבת בתוכה וידוי.
משנה ברורה תרז, א
ויש פוסקים שסוברין שצריך להתודות גם אחר אכילה קודם חשיכה וראוי להחמיר כדעה זו (של”ה) וכן נהגו בזמנינו שאומרים אז תפלה זכה.
בקהילות עדות המזרח קיים מנהג לומר 'לך א-לי תשוקתי', פיוט בעל אינטימיות עמוקה שכולל גם מרכיבי וידוי.
רבי אברהם אבן עזרא, מתוך לך א-לי תשוקתי
הֲשִׁיבֵנִי וְאָשׁוּבָה. וְתִרְצֶה אֶת תְּשׁוּבָתִי.
וְהורֵנִי דְרָכֶיךָ. וְיַשֵּׁר אֶת נְתִיבָתִי.
וְתִשְׁמַע אֶת תְּפִלָּתִי. וְתַעֲנֶה אֶת עֲתִירָתִי.
בְּכָל לִבִּי דְּרַשְׁתִּיךָ. עֲנֵנִי יָהּ דְּרִישָׁתִי.
אֲנַסֵּךְ אֶת דְּמָעַי לָךְ. מְחֵה חֶטְאִי בְדִמְעָתִי.
וְנַפְשִׁי אָמְרָה חֶלְקִי. ה’ הִיא וְנַחֲלָתִי.
אֱסוף נָא אֶת עֲונותַי. בְּחַסְדָּךְ יום אֲסִיפָתִי.
מעבר למשמעות המיוחדת שיש לאמירת וידוי בערב יום כיפור וביום כיפור עצמו, זוהי מצוות עשה כל השנה והיא אינה נחשבת למצווה שהזמן גרמה. משום כך נשים מחויבות בוידוי,15 וראוי גם שאישה תעשה מאמץ להתפלל את אחת התפילות המוזכרות (או וידוי קצר שנהוג להגיד) לאחר הארוחה.
מכיוון שהנוסח המקורי של תפילה זכה מכיל כמה התייחסויות המכוונות לגברים, היא דורשת התאמה לנשים. כאן ניתן למצוא גרסה לנשים שכתב הרב אמנון בזק מישיבת הר עציון, והנה אחד מקטעיה העוצמתיים ביותר:
תפילה זכה
וְלִהְיוֹת שֶׁיָּדַעְתִּי שֶׁכִּמְעַט אֵין צַדִּיק בָּאָרֶץ אֲשֶׁר לֹא יֶחֱטָא בֵּין אָדָם לַחֲבֵרוֹ בְּמָמוֹן אוֹ בְגוּפוֹ, בְּמַעֲשה אוֹ בְדִבּוּר פֶּה. וְעַל זֶה דָוֶה לִבִּי בְּקִרְבִּי כִּי עַל חֵטְא שֶׁבֵּין אָדָם לַחֲבֵרוֹ אֵין יוֹם הַכִּפּוּרִים מְכַפֵּר עַד שֶׁיְּרַצֶּה אֶת חֲבֵרוֹ, וְעַל זֶה נִשְׁבַּר לִבִּי בְּקִרְבִּי וְרָחֲפוּ עַצְמוֹתַי, כִּי אֲפִלּוּ יוֹם הַמִּיתָה אֵין מְכַפֵּר. וְלָכֵן אֲנִי מַפִּילָה תְּחִנָּתִי לְפָנֶיךָ שֶׁתְּרַחֵם עָלַי וְתִתְּנֵנִי לְחֵן וּלְחֶסֶד וּלְרַחֲמִים בְּעֵינֶיךָ וּבְעֵינֵי כָל בְּנֵי אָדָם. וְהִנְנִי מוֹחֶלֶת בִּמְחִילָה גְמוּרָה לְכָל מִי שֶׁחַטְאוּ נֶגְדִּי…
הווידוי שבתפילות אלה, המשתלב יחד עם נושאים וסמלים אחרים של יום הכיפורים, מכניס אותנו לאווירת היום בזמן שבו הוא באמת מתחיל – ביום הקודם לו.
כחלק מהמעבר ליום הקדוש, ישנם עוד מספר מנהגים בערב יום כיפור. ממש לפני הדלקת הנרות נהוג להדליק נרות זיכרון להורים שנפטרו,16 ונר שיידלק לפחות עד צאת הצום (במשך עשרים וחמש שעות) לשימוש בהבדלה.17 לאחר הדלקת הנרות, הורים לילדים נוהגים לברך אותם לפני היציאה לבית הכנסת בברכה מיוחדת, המברכת את הילדים בין השאר שיהיו צדיקים וישרים.18
העמקה נוספת
הערות
2. הרמב"ם, לעומת זאת, רואה בתוספת יום כיפור מצווה מדאורייתא רק ביחס לעינויים, ולא ביחס לאיסור מלאכה:
רמב”ם הלכות שביתת עשור א, ו
כשם ששבות מלאכה בו בין ביום בין בלילה כך שבות לעינוי בין ביום בין בלילה, וצריך להוסיף מחול על הקדש בכניסתו וביציאתו שנאמר (ויקרא כ”ג) ועניתם את נפשותיכם בתשעה לחדש בערב, כלומר התחיל לצום ולהתענות מערב תשעה הסמוך לעשירי, וכן ביציאה שוהה בעינויו מעט מלילי אחד עשר סמוך לעשירי שנאמר מערב עד ערב תשבתו שבתכם.
3. הגמרא מתארת חוסר מודעות ואי שמירה נרחבות של תוספת יום כיפור. כמה מהראשונים ראו בכך התייחסות בעיקר לנשים.
ביצה ל ע"א
הנח להם לישראל מוטב שיהיו שוגגין ואל יהיו מזידין והני מילי בדרבנן אבל בדאורייתא לא ולא היא לא שנא בדאורייתא ולא שנא בדרבנן לא אמרינן להו ולא מידי דהא תוספת יום הכפורים דאורייתא הוא ואכלי ושתו עד שחשכה ולא אמרינן להו ולא מידינשים שאוכלות ושותות עד שחשיכה והן אינן יודעות שמצוה להוסיף מחול על הקדש אין ממחין בידן שלא יבואו לעשות בזדון, שהרי אי אפשר שיהיה שוטר בבית כל אחד ואחד להזהיר נשיו, והנח להן שיהיו שוגגין ואל יהיו מזידין, וכן כל הדומה לזה.
רמב”ם הלכות שביתת עשור א, ז
נשים שאוכלות ושותות עד שחשיכה והן אינן יודעות שמצוה להוסיף מחול על הקדש אין ממחין בידן שלא יבואו לעשות בזדון, שהרי אי אפשר שיהיה שוטר בבית כל אחד ואחד להזהיר נשיו, והנח להן שיהיו שוגגין ואל יהיו מזידין, וכן כל הדומה לזה.
4. שיבולי הלקט טוען בדיוק את ההיפך. אכילה מרובה ביום הקודם גורמת לצום להיות קשה יותר ומענה יותר, דבר שהוא ראוי בעיניו:
ספר שבולי הלקט סדר יום הכיפורים סימן שז
או יש לומר שמפני שאוכל יפה בערב יום הכיפורים וביום הכיפורים מתענה קשה לו עינויו יותר…
5. הגר"א מסיק מהערתו של רש"י כי הארוחה היא רק בשעות היום:
רש”י כתובות ה ע"א ד”ה אית ליה רווחיאביאור
לשחוט בלילה שהסעודה אינה עד למחרוהעיקר שאין המצוה להרבות אלא ביום
ביאור הגר”א אורח חיים תרד, ב
והעיקר שאין המצוה להרבות אלא ביום
6. המנחת חינוך מניח כי מובן מאליו שאין צורך דווקא באכילת לחם, בדומה לסעודת הפורים:
מנחת חינוך מצוה שיג
דבערב יה”כ [יום הכיפורים] דמצוה לאכול אין חיוב דוקא פת כמו שויו”ט [שבת ויום טוב] דלא מצינו זה בשום מקום רק מצוה לאכול ויוצא בכ”ד [בכל דבר] וכ”ה במג”א ה’ [וכך הוא במגן אברהם הלכות] מגלה גבי פורים וכאן נמי בודאי הוא כן וזה נראה פשוט.
7. דיון מעמיק בטבילה זו, שהיא תקנת עזרא, ניתן למצוא כאן.
ברכות דף כב ע"א
תניא, רבי יהודה בן בתירא היה אומר: אין דברי תורה מקבלין טומאה.
מסכת ברכות כב ע"א
תנו רבנן: בעל קרי שנתנו עליו תשעה קבין מים – טהור
ביאור הלכה סימן תרו סעיף ד
יכול לטבול וכו’ – עיין מ”ב והיינו דאפילו האנשים שאינן זהירין כל השנה בטבילה עכ”פ בעיוה”כ צריך לטבול ולהיות נקי משום יום הקדוש.
מגן אברהם תריט י
שעומדים – היינו בשעת תפלת ערבית אבל מי שעומד כל הליל[ה] לא יוכל להתפלל בכוונ[ה] ביום (ב”י) ויזהרו שלא ישהו נקביהם ואם נחלשו יכולים לסמוך לשום דבר (מהרי”ל ד”מ) ערסי’ [עיין ריש סימן] תקפ”ה וטעם העמיד[ה] להיות דוגמת המלאכים ולכן הנשים לא יעמדו וכמ”ש ססי’ [וכמו שכתבתי סוף סימן] תר”י (מט”מ):
11. המגן אברהם מצטט גם את הטעם הזה מדברי המהרי"ל, אך הוא רואה עדיפות בהבנת הטבילה כטהרה (תוך ציטוט פסיקה נוספת של המהרי"ל):
מגן אברהם תרו, ח
ולפ”ז [ולפי זה] אשה ששמשה תוך ג’ ימים צריכה לכבד ביתה בחמין שלא תפלוט ש”ז [שכבת זרע] ודוקא שלא היה סמוך לטבילתה או סמוך לוסתה דבאותן שעות רגילות להתעבר ויש לחוש שתשחית זרע ההריון וי”א [ויש אומרים] שהטעם דטבילה משום תשובה דהא אפילו נערים ובתולות שהן בני מצות טובלות ואפי[לו] מי שטבל בער”ה [בערב ראש השנה] ולא ראה קרי יחזור ויטבול ולפ”ז [ולפי זה] יש לטבול ג”פ [ג’ פעמים]
ספר החינוך מצוה שסד
שנצטוינו להתודות לפני ה’ על כל החטאים שחטאנו בעת שנתנחם עליהן, וזהו ענין הוידוי ….ונוהגת מצוה זו בכל מקום ובכל זמן, בזכרים ונקבות.
ערוך השולחן אורח חיים תרי, ו
וגם עושין נר נשמה לאביו ולאמו שמתו או לאחד מהם שמת וכן נכון וכן כתבו מקצת רבוותא וזהו תקון להנשמה דנשמה מקרי נר כדכתיב [משלי כ, כז] נר ד’ נשמת אדם וגם המתים צריכים כפרה כדאיתא בספרי [דברים פיסקא ר”י]
ספר כלבו סימן ע
ומבדילין על הכוס בפ”ה בורא מאורי האש והמבדיל וכשמברכין על האור אין מברכין אלא על אור ששבת ממלאכה כגון עששית שהיתה דולקת והולכת כל היום אבל לא על האור היוצא מן העצים ומן האבנים לפי שטעם ברכת האור ביום הכפורים לפי שפסקה הנאתו בו ביום ועכשיו הותרה לו ועל כן צריך אור ששבת
חיי אדם כלל קמד, סעיף יט
המנהג לברך את הבנים קודם שנכנסין לבית הכנסת, שאז כבר חל קדושת היום ושערי רחמים נפתחים. והנוסח שאנו מברכים, ישימך וכו’ ויהי רצון מלפני אבינו שבשמים שיתן בלבך אהבתו ויראתו ותהיה יראת ה’ על פניך כל ימי חייך שלא תחטא, ותהי חשקך בתורה ובמצוות, עיניך לנוכח יביטו, פיך ידבר חכמות ולבך יהגה אימות, ידיך יהיו עוסקות במצוות, רגליך ירוצו לעשות רצון אביך שבשמים, ויתן לך בנים ובנות צדיקים וצדיקות עוסקים בתורה ובמצוות כל ימיהם, ויהי מקורך ברוך, ויזמין לך פרנסתך בהיתר ובנחת ובריוח מתחת ידו הרחבה ולא על ידי מתנות בשר ודם, פרנסה שתהיה פנוי לעבודת ה’, ותכתב ותחתם לחיים טובים וארוכים בתוך כל צדיקי ישראל אמן:
מקורות
כדי לראות את המקורות האלו בהקשרם באתר ספריא, לחצו כאן!
תוספת יום כיפור
ויקרא כ"ג, כז–כח, לב
אַךְ בֶּעָשׂוֹר לַחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי הַזֶּה יוֹם הַכִּפֻּרִים הוּא מִקְרָא קֹדֶשׁ יִהְיֶה לָכֶם וְעִנִּיתֶם אֶת נַפְשֹׁתֵיכֶם וְהִקְרַבְתֶּם אִשֶּׁה לַה’. וְכָל מְלָאכָה לֹא תַעֲשׂוּ בְּעֶצֶם הַיּוֹם הַזֶּה כִּי יוֹם כִּפֻּרִים הוּא לְכַפֵּר עֲלֵיכֶם לִפְנֵי ה’ אֱלֹקיכֶם. כִּי כָל הַנֶּפֶשׁ אֲשֶׁר לֹא תְעֻנֶּה בְּעֶצֶם הַיּוֹם הַזֶּה וְנִכְרְתָה מֵעַמֶּיהָ… שַׁבַּת שַׁבָּתוֹן הוּא לָכֶם וְעִנִּיתֶם אֶת נַפְשֹׁתֵיכֶם בְּתִשְׁעָה לַחֹדֶשׁ בָּעֶרֶב מֵעֶרֶב עַד עֶרֶב תִּשְׁבְּתוּ שַׁבַּתְּכֶם.
ראש השנה ט ע"א
ורבי ישמעאל מוסיפין מחול על קדש מנ”ל [מנא לן]? נפקא ליה מדתניא "ועניתם את נפשותיכם בתשעה", יכול בתשעה? תלמוד לומר "בערב". אי בערב יכול משתחשך? ת”ל [תלמוד לומר] "בתשעה". הא כיצד? מתחיל ומתענה מבעוד יום. מלמד שמוסיפין מחול על קדש, אין לי אלא בכניסתו ביציאתו מנין? ת”ל [תלמוד לומר] מערב עד ערב…
יומא פא ע"א
“בעצם היום הזה ונכרתה” על עיצומו של יום ענוש כרת ואינו ענוש כרת על תוספת…
יומא פא ע"א
אמר ר”ל [ריש לקיש] מפני מה לא נאמרה אזהרה בעינוי …רב אחא בר יעקב אמר: יליף “שבת שבתון” משבת בראשית, מה להלן לא ענש אלא אם כן הזהיר אף כאן לא ענש אלא אם כן הזהיר
סוכה כח ע"א – כח ע"ב
יום הכפורים מדרב יהודה אמר רב נפקא, דאמר רב יהודה אמר רב וכן תנא דבי רבי ישמעאל: אמר קרא “איש או אשה” (במדבר ה', ו), השוה הכתוב אשה לאיש לכל עונשין שבתורה.
ויקרא ט"ז, כט
וְהָיְתָה לָכֶם לְחֻקַּת עוֹלָם בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי בֶּעָשׂוֹר לַחֹדֶשׁ תְּעַנּוּ אֶת נַפְשֹׁתֵיכֶם וְכָל מְלָאכָה לֹא תַעֲשׂוּ הָאֶזְרָח וְהַגֵּר הַגָּר בְּתוֹכְכֶם.והתניא "ה-אזרח" לרבות את הנשים האזרחיות שחייבות בעינוי…קרא למה לי?…יום הכפורים מדרב יהודה אמר רב נפקא, דאמר רב יהודה אמר רב…’השוה הכתוב אשה לאיש לכל עונשין שבתורה’…לא נצרכא אלא לתוספת עינוי. סד”א [סלקא דעתך אמינא] הואיל ומיעט רחמנא לתוספת עינוי מעונש ומאזהרה לא נתחייבו נשים כלל קמ”ל [קא משמע לן]:
סוכה כח ע"א – כח ע"ב
והתניא "ה-אזרח" לרבות את הנשים האזרחיות שחייבות בעינוי…קרא למה לי?…יום הכפורים מדרב יהודה אמר רב נפקא, דאמר רב יהודה אמר רב…’השוה הכתוב אשה לאיש לכל עונשין שבתורה’…לא נצרכא אלא לתוספת עינוי. סד”א [סלקא דעתך אמינא] הואיל ומיעט רחמנא לתוספת עינוי מעונש ומאזהרה לא נתחייבו נשים כלל קמ”ל [קא משמע לן]:
אכילה
ראש השנה ט ע"א – ט ע"ב
ור”ע [ורבי עקיבא] האי ועניתם את נפשותיכם בתשעה מאי עביד ליה? מיבעי ליה לכדתני חייא בר רב מדפתי, דתני חייא בר רב מדפתי: “ועניתם את נפשותיכם בתשעה”, וכי בתשעה מתענין? והלא בעשירי מתענין! אלא לומר לך: כל האוכל ושותה בתשיעי מעלה עליו הכתוב כאילו התענה תשיעי ועשירי
רש”י יומא פא ע"ב ד”ה כל האוכל
והכי משמע קרא "ועניתם בתשעה" כלומר התקן עצמך בתשעה שתוכל להתענות בעשרה ומדאפקיה קרא בלשון עינוי לומר לך הרי הוא כאלו מתענה בתשעה.
רא”ש יומא ח, כב
כלומר הכינו עצמכם בתשעה לחדש להתחזק באכילה ובשתיה כדי שתוכלו להתענות למחר להראות חיבתו של המקום ברוך הוא לישראל.
פרישה אורח חיים תרד, ב
וציום שיאכלו וישתו תחילה….כדי שיהיה ניכר וגלוי ציווי הקדוש ברוך הוא שציוונו להתענות ביום העשירי…
ספר שערי תשובה לרבינו יונה שער ד
כי בשאר ימים טובים אנחנו קובעים סעודה לשמחת המצוה, כי יגדל וישגא מאד שכר השמחה על המצוות, כמו שנאמר (דברי הימים א כט, יז): “ועתה עמך הנמצאו פה ראיתי בשמחה להתנדב לך”, ונאמר (דברים כח, מז): “תחת אשר לא עבדת את ה’ אלקיך בשמחה ובטוב לבב”, ומפני שהצום ביום הכפורים, נתחייבו לקבוע סעודה על שמחת המצוה בערב יום הכפורים.
שולחן ערוך או”ח תרד, א
מצוה לאכול בערב יו”כ [יום כיפור] ולהרבות בסעודה. הגה: ואסור להתענות בו
שו”ת רבי עקיבא איגר מהדורא קמא סימן טז
אני נבוך בכל נשים הבריאות אם חייבות לאכול בערב יוה”כ [יום הכיפורים] דאפשר הן פטורות כמו מכל מ”ע [מצוות עשה] שהזמן גרמא…או לא…דהוי כאלו התענה תשיעי ועשירי ממילא כל שמחוייב בתענית עשירי מחוייב לקיים ועניתם כו’ לאכול בתשיעי, וצ”ע [וצריך עיון] לעת הפנאי.
שדי חמד מערכת יום הכיפורים א, ג
לפי הטעם שהוא להכין עצמו שיוכל להתענות למחר…אם כן גם נשים צריכות לזה ואדרבא הן תשושי כח יותר מהאנשים. וכן כתב במנהגי מוהרי”ל….
ספר מהרי”ל (מנהגים) הלכות ערב יום כיפור ט
שאלו למהר”י סג”ל על שנדרה שלא לאכול בשר ולא לשתות יין רק בשבתות וימים טובים מה דינה בעי”כ [בערב יום כיפור]. והשיב שמותרת לאכול בכל רצונה ולשמח לבה ביום זה דנמי מתקרי יום טוב….
טבילה
משנה ברכות ג, ו
זב שראה קרי ונדה שפלטה שכבת זרע…צריכין טבילה ורבי יהודה פוטר.
תוספות ברכות כב ע"ב ד”ה ולית הלכתא כוותיה
כר’ יהודה בן בתירא דאמר דברי תורה אין מקבלין טומאה וי”מ [ויש מפרשים] דוקא לתורה אבל לתפלה צריך טבילה ופי’ [ופירש] ר”י דלא שנא והטובל בערב יוה”כ [יום הכיפורים] אין לו לברך והמברך הוה ברכה לבטלה.
שולחן ערוך אורח חיים הלכות יום הכפורים תרו:ד
יכול לטבול … מתי שירצה, רק שיהיה קודם הלילה; ואינו מברך על הטבילה. הגה: ואין צריך לטבול רק פעם אחת, בלא וידוי, משום קרי; והוא הדין דהטלת תשעה קבין מים נמי מהני [גם מועילה].
ספר מהרי”ל (מנהגים) הלכות ערב יום כיפור ד
ויש מפרשים דטבילת ערב יום כפורים משום טהרה היא, כדאיתא במדרש ישראל נקיים הם כמלאכים. ואמר מהר”י סג”ל דלפי זה נראה אשה ששמשה תוך ג’ ימים קודם יום כפור צריכה לכבד ביתה בחמין שלא תפלוט שכבת זרע ואח”כ [ואחר כך] תטבול, כמו במתן תורה שפרשו ג”כ [גם כן] ג’ ימים דכתיב היו נכונים לשלשת ימים אל תגשו אל אשה (שמות יט, טו), ודוקא שלא בשעת סמוך לטבילתה או שלא בשעת סמוך לווסתה דבאותן שעות אל תכבד שמא תשחית זרע ההריון…
פרקי דרבי אליעזר (היגר) – “חורב” פרק מה
ראה סמאל שלא נמצא בהם ביום הכפורים חטא אמ[ר] לפניו רבון כל העולמים יש לך עם אחד כמלאכי השרת שבשמים מה מלאכי ישראל אין בהם אכילה ושתיה כך ישראל אין להם אכילה ושתיה ביום הכפורים, מה מלאכי השרת …יחפי רגל ביום הכפורים כך ישראל יחפי רגל ביום הכפורים, מה מלאכי השרת אין להם קפיצה כך ישראל עומדים על רגליהם ביום הכפורים, מה מלאכי השרת שלום ביניהם כך ישראל שלום ביניהם ביום הכפורים, מה מלאכי השרת נקיים מכל חטא כך ישראל נקיים מכל חטא ביום הכפורים…
ראבי”ה חלק ב – מסכת יומא סימן תקכח
ניהגו פרושים לטבול, דאמרינן במדרש תנחומא פרשת ואתחנן שמע ישראל וגו’ רבנן אמרי וכו’ עד אבל ביום הכיפורים שהם נקיים כמלאכים אומר אותו בפרהסיא, ולובשים לבנים מהאי טעמא.
ספר המנהגים (טירנא) הגהות המנהגים עשרת ימי תשובה
אמר מהר”ר יודל ומהר”ש (סי’ של”ז) שאין להם לנשים לטבול בערב יו”כ [יום כיפור] כי אין יכולין להיות כמלאכים וטעות הוא בידם כי לא שייך הך טבילה גבייהו.
ויקרא רבה (מרגליות) פרשת אמור פרשה לא
ר’ יהושע בש[ם] ר’ אחא פתח: עיר גבורים עלה חכם (משלי כא, כב). גברים כת[יב], שכולם גברים ואין בהן נקבה.
שו”ת בני בנים ג, ה
אין אנו באים להתדמות למלאכים מצד הזכרות שבהם אלא רק בעניני יום הכפורם ובזה שפיר גם נשים יכולות להתדמות….שהרי ביום הכפורים באכילה ושתיה והליכה יחף ונקיון מעון אין חילוק בין גברים לנשים.
ספר מהרי”ל (מנהגים) הלכות ערב יום כיפור ג
טבילת ערב יום כפור אמר מהר”י סג”ל יש פוסקים לטבול אחר סעודת המפסקת בערב, כי עיקר הטבילה משום תשובה היא ויותר שיקרבנה לעצומו של יום יפה הדבר. אמר מהר”י סג”ל דנראה לו להביא ראיה דמשום תשובה היא דהא נוהגין אז לטבול אנשים ונשים נערים ובתולות בר מצוה ובת מצוה, בשלמא אנשים טובלים משום טומאת קרי …, אך נשים אמאי טובלות הא (אינן) פולטות. וכן הזקנות וכן נערים ובתולות שברור להן שנקי גופם מטומאה, אלא ודאי משום תשובה היא. וכן בירושלמי איתא מעשה בריבה אחת שנשבית בין העכו”ם וכשפדאוה הטבילוה על מה שהאכילוה איסורין. וכן טבילת גר כשנתגייר טובלין אותו משום תשובה. וכיון דטבילה זו משום תשובה היא גם אם טבל בערב ראש השנה ולא ראה שום קרי אח”כ [אחר כך] ולא נטמא, מ”מ [מכל מקום] יחזור ויטבול האידנא לטהר לתשובה.
משנה יומא ח, ט
את זו דרש רבי אלעזר בן עזריה: “[כִּי בַיּוֹם הַזֶּה יְכַפֵּר עֲלֵיכֶם לְטַהֵר אֶתְכֶם] מִכֹּל חַטֹּאתֵיכֶם לִפְנֵי ה’ תִּטְהָרוּ” (ויקרא טז, ל). עבירות שבין אדם למקום יום הכפורים מכפר, עבירות שבין אדם לחבירו אין יום הכפורים מכפר עד שירצה את חברו. אמר רבי עקיבא: אשריכם ישראל! לפני מי אתם מיטהרין? מי מטהר אתכם? אביכם שבשמים שנאמר (יחזקאל ל”ו) “וזרקתי עליכם מים טהורים וטהרתם” ואומר (ירמיה י”ז) “מקוה ישראל ה'”, מה מקוה מטהר את הטמאים אף הקדוש ברוך הוא מטהר את ישראל.
ספר חסידים (מרגליות) סימן שצד
נשים רגילות לטבול שלשה פעמים ב”מים טהורים וטהרתם [וגומ’] אטהר אתכם” (יחזקאל ל”ו כ”ה) וטהרו וקדשו מטומאות בני ישראל (ויקרא ט”ז י”ט) לטהר אתכם [וגומ’] לפני ה’ תטהרו (שם שם ל’) ולכך הטובל בערב יוה”כ [ערב יום הכיפורים] יכנס ראשו במים ג’ פעמים.
רמב”ם הלכות מקוואות פרק יא, יב
כשם שהמכוין לבו לטהר כיון שטבל טהור ואף על פי שלא נתחדש בגופו דבר כך המכוין לבו לטהר נפשו מטומאות הנפשות שהן מחשבות האון ודעות הרעות, כיון שהסכים בלבו לפרוש מאותן העצות והביא נפשו במי הדעת טהור, הרי הוא אומר וזרקתי עליכם מים טהורים וטהרתם מכל טומאותיכם ומכל גלוליכם אטהר אתכם (יחזקאל לו, כה)
משנה ברורה תרו, יז
יכול לטבול – המחבר קיצר דמקודם היה לו לכתוב דמנהג לטבול … בעיו”כ [בערב יום כיפור] ואפילו נערים ובתולות מכיון שהם בני מצות טובלות…
נדה סז ע"ב
רבי יוחנן אמר: בין בזמנה בין שלא בזמנה – אינה טובלת אלא בלילה, משום סרך בתה.
שו”ת הריב”ש סימן תכה
ומה שנפלאת: איך לא תקנו טבילה לפנויה, כדי שלא יכשלו בה רבים? ואין כאן מקום תמה! שהרי כיון שהפנויה אסורה, כמש”כ [כמו שכתבתי]. אדרבה! אם היתה טובלת, היה בה מכשול: שהיו מקילין באסורה; כיון שאין אסורה אלא מדרבנן.
שדי חמד יום הכפורים א, ו
שיש חשש תקלה בטבילת בתולות ואם כן מסתברא דאין להניח לבתולות לטבול גם בערב יום הכפורים דהוי חומרא דאתי לידי חשש תקלה
הרב עובדיה יוסף, טהרת הבית א עמ’ לו
ושב ואל תעשה עדיף. וכן הנשים שהן בתוך שבעה נקיים לא יטבלו בערב ר”ה [ראש השנה] ובערב יוהכ”פ [יום הכיפורים] שיש לחוש למכשול ולתקלה.
שו”ת רב פעלים חלק ד – יורה דעה סימן טז
…הנה מנהג הנשים של בני בתינו וקרובינו לטבול ערב ר”ה [ראש השנה] וערב יוה”כ [יום הכיפורים] משום טהרה מתשמיש אף על פי שהם טהורים מנדה ולא עוד אלא גם האשה שהיא לא טבלה מנדתה כי עודנה בתוך ז’ נקיים שלא שלמו ג”כ [גם כן] טובלת בתוך ז’ נקיים בשביל טהרה בלבד כדי שתבא לבית הכנסת ותתפלל בימים נוראים בטהרה ואחר ז’ נקיים אז תטבול כהלכה בשביל בעלה ולא עוד אלא שגם הבתולות שבבית ג”כ [גם כן] עושים כן לטבול קודם ר”ה [ראש השנה] בשביל שיבואו לבית הכנסת ויתפללו בטהרה…..והנה ממ”ש [ממה שכתב] הריב”ש ז”ל טעם על הפנויות שלא תקנו להם טבילה אין הוכחה מזה לערער על נ”ד [נידון דידן] די”ל [דיש לומר] התם הפנויות אין להם סיבה וטעם לטבול ואם היו אומרים להם לטבול כדי שלא יכשלו בהם רבים נמצא שעושים בזה תקנה לחוטאין והרי כאלו הם נותנים אצבע בין שיניהם להכשל משא”כ בנ”ד [מה שאין כן בנידון דידן] דהיא טובלת משום סיבה וטעם יש לה בזה כדי שתתפלל ותכנס לבית הכנסת בטהרה לכן…..כאן כאשר טובלין בתוך הז’ נקיים בשביל טהרה לתפלה נקייה …אין קוצצין הצפרניים וגם אין סורקין את שער ראשם והרי בזה חסרו כמה דברים הנהוגים בטבילת אשה לבעלה וזה היכר גדול להם שזאת הטבילה לא תועיל לטהר האשה לבעלה אלא רק משום טהרת הנפש ונקיות לעבודה ותפלה של ימים נוראים ולכן אין למחות בידם על זאת…
חיה הופט, רפלקציה על טבילתי הראשונה בערב יום כיפור, בלוג מרכז עדן.
עד כה, היה ברור שרק בעלי הולך למקווה בערב יום כיפור, אבל הפעם אני הלכתי, ולא לבדי – ברגע של ספונטניות לקחתי את בתי בת השמונה איתי... כאשר לבסוף נכנסנו למים יחד בעדינות, הוקפנו בהתרגשות והודיה מופלאה. זה אותו המקווה שבו ייחלתי והתפללתי שוב ושוב להתברך בה. האופן הטבעי שבו היא חיבקה את המים והמים חיבקו אותה (ואותנו), ותפילותינו, ותחושת השפע והאור – התפללתי שהמפגשים הבאים שלה עם מי המקווה יהיו מושלמים, מאפשרים, חומלים ומבורכים, לפחות כמו הפעם הזו – והרגשתי את שערי השמים נפתחים.
גיטל רפופורט, "מקווה לנשים בערב יום כיפור", עמ' 34.
אישה צעירה בשנות השלושים לחייה, שקיימה את המנהג כאישה נשואה וכגרושה, אמרה... "ההכנות העיקריות [ליום כיפור] היו כל הדברים הגשמיים: אוכל, תספורות, וכו'. הייתי כה שקועה בגשמיות שהייתי חייבת להתנתק. הייתי זקוקה להכנה רוחנית. זה היה רק אני, מי המקווה וה', ויכולתי להניח את כל השאר בצד."
וידוי
רמב”ם הלכות תשובה ב, ז
יום הכפורים הוא זמן תשובה לכל ליחיד ולרבים והוא קץ מחילה וסליחה לישראל, לפיכך חייבים הכל לעשות תשובה ולהתודות ביום הכפורים, ומצות וידוי יום הכפורים שיתחיל מערב היום קודם שיאכל…ואף על פי שהתודה קודם שיאכל חוזר ומתודה בלילי יום הכפורים ערבית וחוזר ומתודה בשחרית ובמוסף ובמנחה ובנעילה, והיכן מתודה יחיד אחר תפלתו, ושליח צבור באמצע תפלתו בברכה רביעית.
רמב”ם הלכות תשובה א, א
כל מצות שבתורה בין עשה בין לא תעשה אם עבר אדם על אחת מהן בין בזדון בין בשגגה כשיעשה תשובה וישוב מחטאו חייב להתודות לפני הא-ל ברוך הוא שנאמר (במדבר ה, ו-ז) איש או אשה כי יעשו וגו’ והתודו את חטאתם אשר עשו זה וידוי דברים, וידוי זה מצות עשה, כיצד מתודין אומר אנא השם חטאתי עויתי פשעתי לפניך ועשיתי כך וכך והרי נחמתי ובושתי במעשי ולעולם איני חוזר לדבר זה, וזהו עיקרו של וידוי, וכל המרבה להתודות ומאריך בענין זה הרי זה משובח.
יומא פז ע"ב
ת”ר [תנו רבנן] מצות וידוי ערב יוה”כ [יום הכיפורים] עם חשכה אבל אמרו חכמים יתודה קודם שיאכל וישתה שמא תטרף דעתו בסעודה ואע”פ [ואף על פי] שהתודה קודם שאכל ושתה מתודה לאחר שיאכל וישתה שמא אירע דבר קלקלה בסעודה ואף על פי שהתודה ערבית יתודה שחרית שחרית יתודה במוסף במוסף יתודה במנחה במנחה יתודה בנעילה…
רמב”ן יומא פז ע"ב
נראה לפי דקדוק הלשון הזה שאין הוידוי שהוא מתודה לאחר אכילה בתפילת ערבית, מדלא קתני ואף על פי שהתודה קודם שיאכל וישתה מתודה ערבית וכדקתני ואף על פי שהתודה ערבית, ועוד הא (ד)קתני דמצות וידוי ערב יוה”כ [יום הכיפורים] הוא עם חשיכה דהיינו לאחר שיאכל וישתה אלא שהקדימו לו חכמים להתודות קודם שיאכל משום שמא תטרף דעתו בסעודה, ועלה קאמר שאע”פ [שאף על פי] שהצריכו לו להקדים ולהתודות, עיקר הוידוי לא הפסיד את מקומו וצריך להתוודות לאחר שאכל ושתה דהיינו עם חשיכה, ואלו ערבית לא מיקרי לאחר שאכל ושתה דלאו סמוך לאכילה הוא, ותפלת ערבית שמה עלה
משנה ברורה תרז, א
ויש פוסקים שסוברין שצריך להתודות גם אחר אכילה קודם חשיכה וראוי להחמיר כדעה זו (של”ה) וכן נהגו בזמנינו שאומרים אז תפלה זכה.
רבי אברהם אבן עזרא, מתוך לך א-לי תשוקתי
הֲשִׁיבֵנִי וְאָשׁוּבָה. וְתִרְצֶה אֶת תְּשׁוּבָתִי.
וְהורֵנִי דְרָכֶיךָ. וְיַשֵּׁר אֶת נְתִיבָתִי.
וְתִשְׁמַע אֶת תְּפִלָּתִי. וְתַעֲנֶה אֶת עֲתִירָתִי.
בְּכָל לִבִּי דְּרַשְׁתִּיךָ. עֲנֵנִי יָהּ דְּרִישָׁתִי.
אֲנַסֵּךְ אֶת דְּמָעַי לָךְ. מְחֵה חֶטְאִי בְדִמְעָתִי.
וְנַפְשִׁי אָמְרָה חֶלְקִי. ה’ הִיא וְנַחֲלָתִי.
אֱסוף נָא אֶת עֲונותַי. בְּחַסְדָּךְ יום אֲסִיפָתִי.
תפילה זכה
וְלִהְיוֹת שֶׁיָּדַעְתִּי שֶׁכִּמְעַט אֵין צַדִּיק בָּאָרֶץ אֲשֶׁר לֹא יֶחֱטָא בֵּין אָדָם לַחֲבֵרוֹ בְּמָמוֹן אוֹ בְגוּפוֹ, בְּמַעֲשה אוֹ בְדִבּוּר פֶּה. וְעַל זֶה דָוֶה לִבִּי בְּקִרְבִּי כִּי עַל חֵטְא שֶׁבֵּין אָדָם לַחֲבֵרוֹ אֵין יוֹם הַכִּפּוּרִים מְכַפֵּר עַד שֶׁיְּרַצֶּה אֶת חֲבֵרוֹ, וְעַל זֶה נִשְׁבַּר לִבִּי בְּקִרְבִּי וְרָחֲפוּ עַצְמוֹתַי, כִּי אֲפִלּוּ יוֹם הַמִּיתָה אֵין מְכַפֵּר. וְלָכֵן אֲנִי מַפִּילָה תְּחִנָּתִי לְפָנֶיךָ שֶׁתְּרַחֵם עָלַי וְתִתְּנֵנִי לְחֵן וּלְחֶסֶד וּלְרַחֲמִים בְּעֵינֶיךָ וּבְעֵינֵי כָל בְּנֵי אָדָם. וְהִנְנִי מוֹחֶלֶת בִּמְחִילָה גְמוּרָה לְכָל מִי שֶׁחַטְאוּ נֶגְדִּי…
שו''ת
עיון בשאלות ותשובות שונה מקריאת מאמר. השו"ת תמציתי וממוקד, ולעיתים קריאה בו אף יעילה יותר כאשר רוצים לדעת את הנושא באופן מעשי. בשו"ת קיימת התייחסות אישית לפונה. קריאת שו"ת מאפשרת למידה וחיבור לנושא, הזדהות והזדמנות ללמידה משותפת במרחב הוירטואלי. לשליחת שאלה לחצו כאן!
שאלות בהשקפה
איזו משמעות אישה יכולה למצוא בטבילה לפני יום הכיפורים?
בפוסט של מרכז עדן, חיה הופט מספרת על משמעות הטבילה בערב יום כיפור בעבורה ובעבור בתה.13
חיה הופט, רפלקציה על טבילתי הראשונה בערב יום כיפור, בלוג מרכז עדן.
עד כה, היה ברור שרק בעלי הולך למקווה בערב יום כיפור, אבל הפעם אני הלכתי, ולא לבדי – ברגע של ספונטניות לקחתי את בתי בת השמונה איתי... כאשר לבסוף נכנסנו למים יחד בעדינות, הוקפנו בהתרגשות והודיה מופלאה. זה אותו המקווה שבו ייחלתי והתפללתי שוב ושוב להתברך בה. האופן הטבעי שבו היא חיבקה את המים והמים חיבקו אותה (ואותנו), ותפילותינו, ותחושת השפע והאור – התפללתי שהמפגשים הבאים שלה עם מי המקווה יהיו מושלמים, מאפשרים, חומלים ומבורכים, לפחות כמו הפעם הזו – והרגשתי את שערי השמים נפתחים.
במאמר על טבילה לקראת יום כיפור, אישה צעירה דיברה על חשיבות הטבילה בין עומס ההכנות לחג:14
גיטל רפופורט, "מקווה לנשים בערב יום כיפור", עמ' 34.
אישה צעירה בשנות השלושים לחייה, שקיימה את המנהג כאישה נשואה וכגרושה, אמרה... "ההכנות העיקריות [ליום כיפור] היו כל הדברים הגשמיים: אוכל, תספורות, וכו'. הייתי כה שקועה בגשמיות שהייתי חייבת להתנתק. הייתי זקוקה להכנה רוחנית. זה היה רק אני, מי המקווה וה', ויכולתי להניח את כל השאר בצד."
טבילה בערב יום כיפור יכולה להדגיש כי לטבילה במקווה יש משמעות שאינה תלויה באינטימיות זוגית, ושהיא מאפשרת רגע של חיבור ישיר עם בוראנו ועם תפילותינו.
שו"ת
שמע
The post ערב יום כיפור appeared first on Deracheha.